BMI berekenen

BMI berekenen

De BMI (Body Mass Index) is een internationaal gebruikte maat die laat zien of je een gezond gewicht hebt in verhouding tot je lengte. De BMI geeft een inschatting van hoe gezond je lichaamsgewicht is. Je kunt de BMI berekenen voor vrouwen, mannen en kinderen vanaf 2 jaar.

De BMI is minder geschikt voor als je heel gespierd bent, zwanger bent, borstvoeding geeft of van Aziatische afkomst bent. Je middelomtrek geeft een inschatting van de vetverdeling in je lichaam. Ieder lichaam is anders.

Twijfel je of de uitslag wel bij jou past? Of wil je een persoonlijk advies over je gewicht? Ga dan naar je huisarts.

Hoe kun je zelf je BMI berekenen?

Je kunt je BMI zelf uitrekenen door je gewicht in kilo’s te delen door het kwadraat van je lichaamslengte in meters. Als je bijvoorbeeld 65 kilo weegt en je bent 1,70 meter lang, dan bereken je je BMI als volgt: 65 kilo / (1,70 x 1,70 meter) = 22,5.

Wat is een gezond BMI?

Voor volwassenen ligt een gezond BMI tussen de 18,5 en de 25. Maar dit geldt niet voor iedereen. Voor ouderen en kinderen gelden andere grenzen voor ondergewicht, overgewicht en gezond gewicht.

Uitslag BMI volwassenen 19-69 jaar

Uitslag BMI volwassenen vanaf 70 jaar

Er zijn geen officiële afkappunten voor de BMI voor mensen vanaf 70 jaar. In de BMI-meter zijn wij uitgegaan van BMI-grenzen voor ondergewicht, gezond gewicht en (ernstig) overgewicht die hoger liggen dan bij 19-69. Dit heeft te maken het met het risico op ziekten. Ouderen hebben namelijk pas bij een BMI-score van 28 of hoger een groter risico op ziekten en hebben bij een BMI-score lager dan 22 al een groter risico op ondervoeding. Oftewel, de optimale BMI waarbij het risico op ziekten het laagst is, ligt hoger dan bij 19-69 jarigen.

Middelomtrek (buikomvang) is ook belangrijk

Naast het gewicht is het voor je gezondheid belangrijk waar het lichaamsvet zit. Vet in en rond de buik is namelijk nadelig voor je gezondheid.

Hoe meet je je middelomtrek? Bekijk de video of de instructies daaronder.

Bron: voedingscentrum.nl

Zo meet je de middelomtrek:

Ga rechtop staan. Meet op je blote huid tussen je onderste rib (A) en de bovenkant van je bekken (B).

Houd het meetlint niet te strak, adem uit en lees je middelomtrek af. Heb je geen meetlint? Voer dan dezelfde stappen uit met een touwtje en leg het naast een rolmaat of meetlat.

Gezonde BMI en te hoge middelomtrek?

Meestal geven de BMI en de middelomtrek dezelfde uitkomst. Het kan zijn dat dit niet zo is. Heb je een gezond gewicht (BMI van 18,5 tot 25), maar een te hoge middelomtrek? Houd dan het resultaat van de middelomtrek aan. Hier wordt namelijk rekening gehouden met het extra gezondheidsrisico van veel buikvet. Vet rond je buik is nadeliger voor je gezondheid dan vet op je heupen en billen.

Uitzonderingen op de middelomtrek

Bij mannen van Zuid-Aziatische, Chinese of Japanse afkomst wordt van een te hoge middelomtrek gesproken bij 90 centimeter of meer. Voor vrouwen is dit afkappunt 80 centimeter of meer.

Waarom kun je niet altijd je middelomtrek invullen in de BMI-meter?

Je kan middelomtrek alleen in BMI-meter invullen als we daarmee een passender advies kunnen geven. Dit geldt voor volwassenen van 19-69 jaar met een gezond gewicht. In de overige BMI-categorieën verandert het advies niet op basis van je middelomtrek.

Bij kinderen wordt de middelomtrek alleen gebruikt om het effect van een eventuele behandeling in kaart te brengen. Voor volwassenen van 70 jaar en ouder zijn de grenswaarden voor middelomtrek mogelijk te laag. Er is nog geen duidelijkheid over welke afkappunten dan wel gebruikt moeten worden. Ben je 70 jaar of ouder en twijfel je of je middelomtrek gezond is?Ga dan naar de huisarts.

Uitzonderingen op de BMI

De BMI geeft een indicatie over hoe gezond je gewicht is in verhouding tot je lengte, maar er zijn uitzonderingen. Hieronder lees je voor welke groepen andere grenzen en adviezen gelden.

Aziatische afkomst
Mensen van Aziatische afkomst (Zuid-Azië, Indonesië, China en Japan) hebben een hogere vetmassa dan mensen van Westerse afkomst, bij een vergelijkbare BMI. Hierdoor heb je een groter risico op het krijgen van bijvoorbeeld hart- en vaatziekten of diabetes type 2 dan mensen van Westerse afkomst bij een lagere BMI. Dit geldt ook voor mensen uit Suriname en de Antillen met een Aziatische achtergrond. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) raadt daarom aangepaste grenzen aan.

Zwangerschap & borstvoeding
De BMI is een minder betrouwbare maat wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft. Zowel je lichaamsgewicht als je lichaamssamenstelling veranderen namelijk in deze periode.

Krachtsporter
Ben je een fanatieke krachtsporter? Dan kan het zijn dat je BMI in de categorie overgewicht valt, terwijl je geen hoge vetmassa hebt. In dat geval is de middelomtrek een goede aanvullende maat om het gezondheidsrisico in kaart te brengen. Ook kun je bij een diëtist je vet- en spiermassa laten bepalen, om vast te stellen of je lichaamssamenstelling gezond is.

Wat betekent de BMI-uitslag?

Gezond gewicht
Heb je een gezond gewicht? Lees meer over het behouden van een gezond gewicht.

Maak een afspraak met de huisarts
In een aantal gevallen krijg je na het invullen van de BMI-meter het advies om voor jezelf of je kind een afspraak te maken bij de huisarts bijvoorbeeld wanneer je overgewicht of ondergewicht hebt. De huisarts kan namelijk in kaart brengen of er gezondheidsrisico’s zijn die samenhangen met je gewicht. Bij een te hoog gewicht kan je bijvoorbeeld denken aan een hoge bloeddruk of een te hoog cholesterolgehalte. Je huisarts zal je een passend advies geven over een eventuele vervolgstap. Wil je alvast meer weten over afvallen? Bekijk hoe je met een goede voorbereiding kan starten.

Ook als je veel te licht bent of wilt aankomen raden we je aan een afspraak te maken met de huisarts.
Verlies je onbedoeld gewicht, heb je weinig eetlust of kom je juist in korte tijd veel aan in gewicht? Maak ook dan een afspraak bij je huisarts om deze klachten te bespreken. Maak altijd een afspraak bij je huisarts bij twijfel over je gezondheid of als je je zorgen maakt over je gewicht.

MenuHomeProducten

Deze website slaat gegevens op zoals cookies om essentiële sitefunctionaliteit en analyse. U kunt uw instellingen hiernaast accepteren of afwijzen. U kunt deze banner sluiten om verder te gaan met alleen essentiële cookies.

Hulp nodig? Whatsapp ons